Плевнелиев: Търсим гаранции за сигурността си единствено в рамките на НАТО

България и всички страни членки на НАТО от Черноморския регион търсят гаранции за сигурността си единствено в рамките на Северноатлантическия пакт. Всяка инициатива, която ще подкрепим, може да се осъществи единствено в рамките на НАТО и търсим именно такива решения. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко.

Според българския президент не само кризата в Украйна е източник на заплахи в Черноморския регион, а такива са и замразените конфликти в Приднестровието и в Южен Кавказ. „Трябва да си даваме сметка за извънредната нестабилност в региона и е необходимо да взимаме отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност“, подчерта държавният глава. Президентът поясни, че може да се говори единствено за подобряване на координацията и за съвместни учения между партньорите от Алианса в Черноморския регион. „Това е нещо, което сме правили досега и ще продължим да правим. Позицията и стратегията ни преди Срещата на върха във Варшава е ясна и открита“, каза президентът Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

Балансът в Черноморския регион е нарушен и от всички нас зависи да търсим гаранции за сигурността си, подчерта държавният глава. „Единственото решение е колективното решение. Нито една държава не може да се справи самостоятелно. България е достоен член на ЕС и НАТО и ние търсим сигурността си в рамките на тези два формата“, посочи още президентът.

България очаква предстоящите решения в рамките на НАТО относно допълнителни гаранции за сигурността на всяка една от страните членки на Алианса по Източния и Югоизточния фланг. Очаква се също така държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО да утвърдят на Срещата на върха във Варшава Пакета за всеобхватно подпомагане на Украйна.

Украйна е заинтересована от сътрудничество със страни като България и Румъния в сферата на сигурността, заяви президентът Петро Порошенко. „Сътрудничеството по линия на доверителните фондове, модернизирането на украинската армия и подготовката на военнослужещите съвместно с нашите партньори е мой приоритет като президент на Украйна. Отличното сътрудничеството с България е гаранция за успех на тези проекти“, заяви украинският президент.

 Запитани как референдумът за членството на Великобритания в ЕС ще се отрази на процеса на европейска интеграция на Украйна президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко споделиха позицията, че преговорите между ЕС и Обединеното кралство следва да се проведат по един коректен и добронамерен начин.

 „ЕС гарантира мира и задава най-високите стандарти в много области, ЕС ни прави по-конкурентоспособни и глобален фактор. Ще работя за това ЕС да продължи напред“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава изрази увереност, че процесът на европейската интеграция ще бъде продължен и ще се задълбочи, включително чрез нови механизми и програми за взаимодействие със страните партньори. „Европейският съюз трябва да покаже сила именно като се разширява и като продължава да бъде атрактивен за народите, които искат да бъдат членове на европейското семейство и споделят неговите ценности. ЕС трябва да покаже своята сила, а това изисква по-тясно сътрудничество и интеграция с Украйна. Ще приветствам такъв подход“, каза българският президент.

Според президента Петро Порошенко, британският референдум ще направи ЕС по-мобилизиран и по-силен. „Вярвам, че ЕС ще намери достоен отговор на безотговорните тези на популистите. Искаме силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна с Украйна. Важно е евроскептичните настроения да бъдат преодолени, защото Европа може да бъде силна само когато е обединена“, заяви украинският президент.