10,3 млн. туристи ще посетят Черноморието ни

5,6 млн. души са български туристи

Очаква се много силен туристически сезон. Това заяви Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Имаме около 1,5 млн. туристически легла по Черноморието. В началото на сезона се е чувствала празнота, тъй като е било невъзможно да бъдат заети изцяло. В момента пък тече Европейското първенство по футбол, което също забавя записванията.

От 10 юли нататък обаче се очаква да се види пресата на летния туристически сезон. Общо очакванията са от 10,3 млн. туристи да посетят Черноморието ни в периода май - октомври. От тях 5,6 млн. души са български туристи.

Той разказа, че българският туризъм договаря своя продукт една година по-рано и към края на миналата година беше на близо 120% препродаден.

"По тази причина ние нямаме мегдан за значително увеличаване в месеците март, април, освен ако някой не върне легла, а такова нещо не се случи. Напротив, от основните пазари всички туроператори потвърдиха, че ръстовете се движат между 35 и 60%", посочи Румен Драганов.

Определено има пренасочване на туристи към България, тъй като 15 млн. туристи няма да посетят Турция, Египет и Тунис през този сезон. Още в края на миналата година след свалянето на руския самолет в Турция и събитията в Египет се разбра, че европейските туроператори ще търсят нови дестинации.

Определено има ръст на туристическите записвания вследствие на геополитическите събития, а не заради повишаването на качеството на българския туристически продукт, предупреждава Драганов.