Франция или Германия - кой ще влезе в ролята на озверен питбул?

Спорт

04-07-2016, 13:42

Снимка:

24 часа

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Исландия е Лестър на Евро 2016

Приятната изненада се нарича Уелс

Красивият и смел Уелс срещу скучната Португалия в другата полуфинална двойка

Евро 2016 неусетно върви към своя край.Стигнахме до двата полуфинала.На 6 юли в Лион красивият и смел Уелс ще срещне скучната Португалия. На 7 юли на "Велодром" ще се види кой измежду Франция и Германия ще бъде в ролята на питбул?


Няколко думи за отминалите четвъртфинали. Да започнем с последния, в който Франция победи Исландия с 5:2. Независимо от загубата, трябва да се свалят шапки пред невероятния поход сред първите осем на момчетата на шведския треньор Ларс Лагербак. Още в квалификациите Исландия постави на колене голямата Холандия и съдейства "оранжевите" да не бъдат част от европейското първенство във Франция. При това холандците бяха победени на два пъти от Исландия. В групите на европейското първенство този храбър отбор, чиято страна наброява 330 000 души, завърши на второ място след Унгария и пред Португалия и Австрия. Като победи австрийците и направи ремита с Португалия и Унгария.

После дойде световния бум с победата с 2:1 над Англия на осминафинал. В крайна сметка и двата гола във вратата на Франция показаха,че отборът има характер да се съвземе дори след като домакините водеха с 4:0 още на полувремето. И дори да спечели втората част на мача с 2:1. Така крайният резултат 5:2 за Франция изглежда, като почетна загуба за Исландия.

Какво да кажем за Уелс, който срази прехвалената Белгия в Лил, след като хората на Марк Вилмотс поведоха с 1:0. Голът за 2:1 на Уелс бе уникален. Халфът на Рединг Хал Робсън Кану бе с гръб към вратата. Обърна се на 180 градуса, и цели трима белгийски бранители бяхаИ"пратени за билки",или изхвърлени от играта, независимо, че бяха на терена.
Кану с непоклатимо спокойствие се прицели във вратата на Куртоа и вкара фамозния гол. После, Уелс хвърли в транс всички, които обичат приятните изненади във футбола и вкара третото попадение за 3:1. Цял свят стиска палци на уелския тим воден от Крис Коулмън да бие скучната Португалия. Лузитанците обаче са водени от прагматичния треньор Фернандо Сантош и все още неизбухналия Роналдо. Футболът им е грозен, но Сантош има логика в своето изказване:"Какво като играехме преди това красиво и отпадахме. Сега, за доста хора показваме може би грозни игри, но вървим напред". Очакваме крайно интересен сблъсък в Лион.

Какво да кажем за срещата между Франция и Германия на "Велодром" в Марсилия. Статистиците ще припомнят,че Германия винаги е бил неудобен съперник за Франция и е побеждавал. Но през 1984 година на тогавашното европейско във Франция,"петлите" тръгнаха към своята първа титла тъкмо след епичен полуфинал на "Велодром" срещу Португалия на Жордао и Шалана. Тогава, след пълна драма с два гола на Домерг и победен на Платини в самия край на мача Франция ликува. Преди да победи на финала на "Парк де Пренс" Испания с 2:0 с голове на Платини и Белон.

Да видим сега дали ще е пак така. Шансът на Франция срещу Германия е в двамата контузени ключови футболисти на съперника Гомес и Кедира. И наказаният за един мач Хумелс. Не се знае дали Швайнщайгер ще е готов за игра. Трябва да се припомни,че Германия надделя след изключителен трилър при дузпите срещу неудобния от 1970 година насам съперник Италия. Вина има и треньорът Конте, който след като през цялото първенство игра атакуващо, включително и за невероятната победа над действащия досега европейски шампион Испания, с германците реши да заложи на по-предпазлива тактика. Сбърка и с изпълнителите на дузпи.

Но събитията вървят бързо и сега на дневен ред са двата полуфинала,в които предварително е ясно,че ще има страхотни футболни драми...