Лиляна Павлова: Регионите имат нужда от силна местна власт

На форума министърът представи успешните проекти от периода 2007 – 2013 г.

„За да имаме региони в растеж са необходими активна и силна местна власт, добра довеждаща инфраструктура, както и активен бизнес”. Това сподели министър Павлова на форума по ОП „Региони в растеж” в Бургас.
Пример за това е и самият експо център „Флора“, където се проведе събитието.Той е реализиран на принципа на публично-частното партньорство.  Създаден е пилотно в стария програмен период и показа необходимостта от проекти за градско развитие, които генерират приходи и променят облика на градовете като създават възможност бизнеса да е инициатор на проекти. 
„Благодарение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. в Югоизточния район имаме възможност да надграждаме инвестициите. Към всеки един от големите градове трябва да има градове балансьори, в които да се инвестира в инфраструктура, довеждаща инфраструктура и градска среда, Благодарение на инвестициите по Околна среда правим подземната инфраструктура. Това е пример за интегрирания подход за инвестиции, който е най-успешният пример за най-правилно инвестиране на европейските фондове”, каза още Павлова.
На форума тя представи успешните проекти от периода 2007 – 2013 г., реализирани на база публично-частно партньорство. Такива са проектите за пазари, тържища, цветни борси, медицински центрове, частни училища, езикови центрове, завод за авточасти в Русе, паркинги на няколко нива. Възможност за финансиране на проекти край морето са плувни басейни, спортни центрове, лунапаркове, аквапаркове. 
„По линия на фондовете за градско развитие имаме възможност да предоставим дългосрочно нисколихвено кредитиране на различни видове проекти”, разкри министърката.

Тя сподели още, че за да бъдат подпомогнати по-малките населени места като Карнобат, Поморие, Малко Търново, Елхово в региона през сегашния период, ще се инвестира в енергийната ефективност на целия сграден фонд – и частните и публичните – културни, социални или административни сгради.
Бюджетът на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е разпределен в 3 основни категории – директно предоставени на общините в ролята им на междинни звена под формата на делегирани бюджети. Те разполагат с 1,5 млрд. лв., или половината от бюджета на оперативната програма, за изпълнение на приоритетни проекти за подобряване на градската среда и градската инфраструктура, които са част от Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие на отделните общини.
Вторият пакет инвестиции са тези в подкрепа на здравеопазването, образованието и социалната инфраструктура.

И третият пакет, който е най-важен за представителите на бизнеса, е увеличеният ресурс, който се предоставя като стартов капитал за публично-частно партньорство и с който ще се структурират фондове за градско развитие.

„По „Региони в растеж“ ще финансираме също и реформата в спешната помощ, 160 млн. лв. от еврофондовете отиват само и единствено за спешните центрове. Целта е във всичките 28 областни града, във всички многопрофилни болници, както и в 178 малки и отдалечени населени места да направим спешни медицински центрове със стационар. Ще бъдат закупени 400 линейки и реанимобили. Инвестиции в медицинска инфраструктура ще бъдат направени в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора, както и медицински центрове в малките населени места, за да може да гарантираме наистина едно добро медицинско обслужване”, уточни Лиляна Павлова.
350 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и рехабилитация на 1-ви, 2-ри и 3-ти клас пътища. Инвестициите приоритетно ще бъдат насочени към в Северна България. В Югоизточния регион ще се ремонтира пътя Стара Загора – Раднево, като предстои Агенция „Пътна инфраструктура“ да подаде проекти за рехабилитация на участъци от пътищата Чирпан – Симеоновград, Поликраище – Елена – Сливен и Провадия – Айтос.