Бургазлия е най-добрият барман в страната

Бургас Лайф

05-07-2016, 09:08

Снимка:

World Class България

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

София домакин на световен конкурс за бармани

Самет Али спечели титлата "Барман на България" в надпревара с над 20 от най-добрите бармани от цялата страна

Бургазлията Самет Али спечели титлата "Барман на България" в битка с над 20 от най-добрите бармани от цялата страна. Те стигнаха до големият финал на World Class България 2016, който се проведе в РМ Club под зоркия поглед на звездно жури - Макс Ла Рока и Давид Риос, истински знаменитости в света на коктейлната култура. 
Макс е определян като един от най-креативните и забавни бармани и е носител на титлата World Class Барман на годината в Ирландия за 2010 г., което го води на световния финал на World Class в Атина, където печели заветното 3-то място в света сред 9000 бармани. Той е работил като барман и мениджър в някои от най-добрите барове в света и в момента заема позицията посланик на Diageo Reserve World Class за Западна Европа. 
Давид Риос пък определя себе си като самоук барман и започва кариерата си като сомелиер в малък ресторант – скромно начало за човека, който през 2013 г. със замах печели световния финал на World Class. Днес той е собственик на бара The Jigger Cocktail в Билбао и е носител на още много престижни национални и международни награди. 
В деня преди финала, десетимата финалисти стартираха с вкусов тест и скоростно пазаруване – на всеки от барманите бе отпуснат ограничен бюджет, в рамките на който те трябваше бързо и разумно да си набавят всичко необходимо за приготвянето на два коктейла, с които да впечатлят журито на 30-ти юни в предизвикателството  „Пазарувай с мисъл“. 
Същинският финал започна с предизвикателството „Авторски коктейл“, в което всеки участник разполагаше със 7 минути да създаде и представи по най-атрактивен начин своя шедьовър. В следващия кръг от финала „Пазарувай с мисъл“ барманите приготвиха напитки с продуктите, които са напазарували предния ден. След всяко едно от тези предизвикателства отпадаха двамата финалисти, събрали най-малко точки. 
До последното и безспорно най-зашеметяващо предизвикателство „Коктейли по часовник“ достигнаха шестимата бармани с най-добър резултат до момента. Всеки от тях имаше точно 6 минути, за да приготви 6 коктейла от световна класа. След изтичането на последната секунда се отчете всяка точка и в 21:30 ч. бе обявен победителят в World Class България 2016 – Самет Али. Той ще има огромната гордост и привилегия да представи България на световния финал на World Class в Маями през септември.