ВМРО ще внесе законопроект за задължителна казарма

От партията на Каракачанов вече са готови с предложенията си за изменения

До няколко дена ВМРО ще внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, целящи връщането на задължителната военна служба, става ясно от съобщение на партията до медиите. От партията на Каракачанов вече са готови с предложенията си за изменения, като преди да влязат за гласуване в парламента, те трябва да бъдат одобрени от парламентарната група на Патриотичния фронт.

Мотивите в подкрепа на връщането на задължителната казарма и съответно наборната армия гласят, че "рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас", а преминаването от наборна към професионална е "извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили."

Единият от предлаганите законопроекти разделя военната служба в Република България на „наборна военна служба“, като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и „професионална военна служба“, изпълнявана на основата на договор.

Законопроектите предвиждат различни хипотези за реализиране на задължителна наборната военна служба, като базовата е служба за срок от 6 месеца за лица от мъжки пол, навършили 19-годишна възраст. Също така съществува вариант за алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

В промените на Закона за резерва на въоръжените сили се предвижда още началната военна подготовка на гражданите на Република България да стане задължителна. За учащите се в средните училища се предвижда тя бъде интегрална част от учебния процес, а за неучещите средно образование ще се организират задължителни курсове. Подобрява се системата за военна подготовка на студентите, включително и по посока на тяхното обучение за офицери от запаса.