Около 10 000 компании работят в IT сектора у нас

Около 10 000 са компаниите, работещи в IT сектора в България, а повечето от тях са малки и средни. Данните бяха изнесени на церемонията по връчването на на наградите в класация "ИКТ топ 100" на ICT media. В събитието взе участие и иззпълнителният директор на  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева.

„Страната се налага като център на развойна дейност в Европа и набира популярност в международен план. IT секторът у нас реализира сериозни приходи и ръстове. Надявам се по този начин да започнат да се развиват и други сектори на икономиката, които ние подкрепяме“, заяви по време на церемонията Захариева, която връчи наградата в категория "Най-динамично развитие през последните три години".  Статуетката отиде в компанията „Ориндж Дот“. Това е динамичен стартъп за технологично консултиране и изграждане на иновативни софтуерни решения и уеб-базирани платформи за водещи корпорации от автомобилостроителния бранш.

В последно време в IT сектора започнаха да се появяват първите предупредителни сигнали за изостряща се недостатъчност на специалисти. През 2016 г. се очаква делът на предприятията, работещи за износ, да се увеличи от 65% на 70%. Фирмите вече сами подготвят квалифицирания си персонал заради липсата на достатъчно кадри на пазара.

Секторът в България вече не се движи само от чуждестранни компании, като местните фирми започват да достигат зрялост и да се стремят към регионално лидерство. Забелязва се готовност от страна на компаниите да инвестират в услуги с добавена стойност като облачните технологии, разработката на софтуер по поръчка и създаването на отделни звена за IT аутсорсинг.