Отношенията между България и Израел през последните години са изключително интензивни и имат стратегически характер

Това отбеляза Цецка Цачева на среща с президента на Израел Реувен Ривлин

Държавните и политически отношения между България и Израел през последните години са изключително интензивни и имат стратегически характер и значение. Това отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с президента на Израел Реувен Ривлин. Тези наши приятелски връзки имат дълбоки корени назад в историята и ние – съвременните държавници и политици, сме длъжни да ги надграждаме, заяви председателят на българския парламент. Цецка Цачева добави, че двете страни заедно трябва да работят и за преодоляване на предизвикателствата на днешния ден, които не са малко.

Тя припомни, че една от най-светлите страници в нашата история е спасяването на българските евреи, което е обединило цялото общество, църквата, народните представители.

Председателят на Народното събрание подчерта отличното развитие на двустранните парламентарни отношения, особено между групите за приятелство. Цецка Цачева и Реувен Ривлин поставиха акцент върху необходимостта от активизиране на контактите между парламентарните комисии в различните секторни политики.

Като бивш председател на Кнесета на Израел Реувен Ривлин запозна председателя на българския парламент с работата на тяхната законодателна институция. Той отбеляза, че отдава изключително голямо значение на връзките между двата парламента. Президентът на Израел добави, че през годините в отделните състави на Кнесета е имало много депутати – деца  и внуци на български евреи, емигрирали след войната.

Председателят на Народното събрание отправи покана към председателя на Кнесета за официално посещение в България.

Цецка Цачева оцени като изключително важно провеждането на двустранните смесени заседания на правителствата на двете страни. Тя изрази надежда, че третото междуправителствено заседание, което трябва да се проведе в България тази година, ще даде практическа насоченост на партньорството в много сфери.

Сътрудничеството с Израел е от стратегическо значение – особено в сферите на сигурността, инвестициите, стокообмена, земеделието, здравеопазването, науката и образованието, отбеляза още Цецка Цачева. Двамата изразиха увереност, че България и Израел ще работят активно за реализирането на конкретни проекти в тези области.

Председателят на Народното събрание допълни, че за България е изключително важно привличането на израелски инвестиции, за което са създадени много добри условия.

По-късно Цецка Цачева присъства на официалната церемония по откриването на „Мемориала на благодарност и в памет на жертвите на Холокоста“ пред галерия „Академия“ на Националната художествена академия.