Патриарх Неофит оглави първата съборна служба

За празника Събор на светите Доростолски мъченици в Силистра

Патриарх Неофит оглави в силистренския катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” първата съборна служба за най-новия църковен празник – Събор на Светите Доростолски мъченици. Силистра /Доростол/ е дала 21 християнски мъченици, съобщи радио Шумен. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе приживе по време на посещението си в България Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в катедралния храм в крайдунавския град, където има мощи и на други Доростолски мъченици.

За пръв път днес бяха изнесени и светини на Св. Св. Апостоли Петър и Павел. Идеята за празника Събор на светите Доростолски мъченици е на Доростолската митрополия и е утвърдена с решение на Светия Синод. Подготвена е специална служба, изработена е икона. Присъстваха членове на Светия Синод, представители на Поместни правословни църкви в съседни държави. В Силистра бе и хорът на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. След службата патриарх Неофит поздрави миряните, уважили празника. Даден бе курбан.

Празникът ще се отбелязва в третата неделя след Петдесетница. В понеделник Негово светейшество ще се срещне с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов. На площада патриарх Неофит ще бъде приветстван с "Добре дошъл" от силистренци. Това е първото посещение на предстоятеля на Българската православна църква в качеството му на патриарх в Доростолската епархия, припомнят от митрополията в Силистра.