Руснаци смениха Москва с Банско

Част от пенсионерите изкарват цяло лято в Банско

Десетки руски граждани предпочитат да живеят в курорта Банско, а не в родината си. В града под Тодорка целогодишно са и руски пенсионери, и млади IT-специалисти.

"Причините за техния избор са няколко – тук имат хубави имоти, храната е вкусна, въздухът е чист, красивата Пирин планина е близо. Най-важното е обаче, че им е много по-евтино в сравнение с Москва. Част от пенсионерите изкарват цяло лято в Банско, но все повече са тези, които са целогодишно в града ни”, твърди Атанас Бутилов, собственик на агенция за недвижими имоти.

Новите „банскалии” от Русия пък не спират да рекламират населеното място в родината си, което кара други техни сънародници да търсят имоти в Банско.

"Част от руснаците питат за апартаменти. Други търсят къщи в селищата край Банско. Все още на пазара има останали жилища, които са собственост на англичани, но те имат желание да ги продадат”, обясни брокерът.

По-заможните руснаци броят по 40 000-50 000 евро за апартаменти, които са поне 70 квадратни метра. Други пък дават по 30 000-35 000 евро за жилища от 40-50 квадратни метра. Цената зависи от локацията и от екстрите на сградата. Добрата новина за купувачите е, че собствениците на апартаментни комплекси свалиха значително цените. Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, а те са и в близост до начална станция на лифта. Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и за по 300 евро за квадрат. Сключват се сделки за 12 000 евро за студиа до 35 квадратни метра, съобщава kmeta.bg.