Ирена Соколова участва в двудневна Политическа академия на ЕНП Жени

Председателят на Жени ГЕРБ и народен представител Ирена Соколова взе участие в двудневна Политическа академия на ЕНП Жени в Испания, събралa представители на 21 европейски държави. В рамките на делегацията присъства и Антоанета Събкова, международен секретар на ЖГЕРБ. Темата на форума бе „Миграция и интеграция: Въздействието върху жените“.
„ЕС е в момент на труден период и допълнително се привнася напрежение от пика на емигрантската вълна, което води до вземането на важни, ежедневни решения. Същевременно обаче Европа се нуждае от стабилни и устойчиви решения с дългосрочно въздействие", сподели Дорис Пак, председател на организацията на жените при откриването на форума. Основни говорители на академията  бяха  Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и заместник-председател на ЕНП, Роберта Мецола, член на ЕП, Линда Хаген, управител на агенция за настаняване на бежанци в Норвегия, Гада Шукар, председател на християнско НПО в Ирак и др.
Основните теми, застъпени в обсъжданията, бяха нуждата от нов подход при определяне на политиката от ЕС в ролята и на глобален играч и управление на поведението на имигрантите към зачитане и уважаване на правилата и традициите на ЕС.
В рамките на форума участниците се запознаха с опита при управление на емигрантския поток, настаняването и преразпределението, както и интегрирането на бежанците в отделните европейски държави.
Представителите на България споделиха своя опит на страна външна граница на ЕС, но не член на Шенген и бяха единодушни, че най-голямото предизвикателство пред националните правителства в Европа е постигането на добър баланс между спазването на човешките права и осигуряването на социален комфорт по стандартите на Европа за всички новопристигнали и запазването на спокойствието и усещането за свобода на приемащите граждани.