Боевете от Добричката епопея ще оживеят във военно-историческа възстановка

От 26 до 28 август

Драматичните боеве от Добричката епопея ще оживеят във военно-историческа възстановка за 100-годишнината от събитието, съобщи зам. -кметът по хуманитарните дейности в общината д-р Емилия Баева.
Военно-исторически клубове от Москва, Рига, Киев, Одеса, Запороже и други градове в Русия, Украйна, Латвия, Румъния ще се включат в реконструкцията на битката за Добрич на 5-7 септември 1916 година, допълни председателят на регионалния клуб "46-и пехотен Добрички полк" д-р Добрин Добрев. В урока по история на живо ще участват и възстановчици от десетина български градове. В района на Старите казарми в Добрич в дните от 26 до 28 август ще бъдат устроени два военнополеви лагера и посетителите ще могат да научат повече за армейския живот по време на Първата световна война, поясни председателят на клуба. Ще бъде уредена експозиция от интерактивни табла с документи и снимки за историческото събитие, а ученици ще могат да участват в строеви и боеви занятия.При възстановката на боевете за Добрич ще бъдат демонстрирани пушки,револвери, винтовки на въоръжение в българската, руската имперска, румънската и сръбската армия, посочи председателят на регионалния клуб "46-и пехотен Добрички полк".
Кулминацията на честванията на 100-годишнината на Добричката епопея ще бъде през септември, когато ще има тържествена заря, казаха от общината.