Ясна поляна се превръща в галерия на открито

Стартира 27-то издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво

Ясна поляна за пореден път събра майстори на длетото. Двадесет и седмото издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво ще превърне следващите 20 дни Ясна поляна в арт-центъра на Източна България.
Петима скулптори - Иван Чолаков, Никола Диков, Кристина Йосифова, Николай Мартинов и Снежана Симеонова се срещат в селото, за да обменят опит и да творят заедно. Те ще изваят идеите си, вдъхновени от уникалната странджанска природа. След приключване на симпозиума по традиция произведенията им ще останат в Ясна поляна и ще бъдат монтирани във вече богатата галерия на открито в селото.
Успоредно с големите майстори тук ще се трудят и техни млади последователи. На 23 юли в Ясна поляна ще се проведе традиционният Детски пленер по живопис. Малките художници ще рисуват сред природата и в салона на местното читалище.
Националният симпозиум по скулптура в дърво от десетилетия е утвърден в културния календар на община Приморско. Негови организатори са Община Приморско, Съюза на българските художници, кметство Ясна поляна, НЧ „Л. Н. Толстой 1926" и художникът - скулптор Никола Диков.

През годините в събитието са участвали над 120 автори от България и чужбина, които предпочитат дървото като материал . Гостували са скулптори от Япония, Франция, Англия, Германия, Италия, Унгария, Латвия, Румъния, Израел, Испания, Македония и други държави. Повечето творби са монтирани в скулптурната галерия на открито в Ясна поляна.