Отново е обявено извънредно положение в Истамбул

Отново е обявено извънредно полжение в Истамбул, предава БНТ. В най-големия турски град са разположени 1 800 спецполицаи от околните окръзи, които да следят за реда. Те имат нареждане да свалят хеликоптери, които излитат без разрешение, а по улиците има засилени полицейски патрули.

Причината е, че полицията е изровила тайник с оръжие, което е било заровено от подкрепящите преврата войници в Истанбулски квартал, твърдят властите. 11 пушки и муниции са били намерени, властите твърдят, че са били заровени, за да се използват срещу народа на Турция по време на опита за преврат или на негово повторение. В момента тече разследване по случая.

Междувременно проповедникът Фетхуллах Гюлен, който се намира в Съединените щати и когото турският президент Реджеп Ердоган обвини за неуспешния опит за преврат, заяви, че ще се подчини на евентуално решение за неговото екстрадиране, съобщава националната телевизия. Той обаче отново отхвърли обвиненията, че е свързан с преврата.

Веднага след потушаването на преврата, властите в южната ни съседка настояха правителството на Съединените щати да екстрадира Гюлен. Държавният секретар Джон Кери обаче заяви, че официално искане от Анкара не е постъпвало. Над 80 хиляди души подписаха петиция, поместена на официалния сайт на Белия дом с призив за екстрадиране на Гюлен. Подписката е създадена от анонимен потребител, използвал само инициалите си. Самият духовник в изгнание заяви, че не се притеснява от вероятността да се върне в Турция насила.

Продължава и разследването на подробностите около опита за преврат, като само в столицата Анкара бяха арестувани сто четиридесет и девет турски полицаи. В рамките на разследването бяха задържани още 70 адмирали и генерали, сред които бившият командващ военновъздушните сили на Турция генерал Акън Йозтюрк.

Във връзка с опита за преврат, на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен" бяха задържани други 11 военни. Те оказали съпротива, но в крайна сметка се предали. Няма пострадали при извършването на арестите.