Лацио си търси титла преди 101 години

"Орлите" искат шампионската титла от 1914/1915 на Дженоа да бъде поделена с тях

Италианският Лацио може да спечели третата шампионска титла в историята си. Има шанс това да стане за първенство, играно преди повече от 100 години.

През сезон 1914/15 е трябвало да има финал за шампионската титла между „орлите“ и Дженоа, които са спечелили своите регионални първенства. До такъв мач не се стига заради Първата световна война.

Четири години по-късно Италианската футболна федерация (FIGC) връчва титлата от въпросното първенство на Дженоа, тъй като се счита, че „грифоните“ имат по-добър отбор.

Сега обаче има петиция, подписана от 30 000 привърженици на Лацио, която е връчена на FIGC. Феновете на римския тим искат титлата от 1915-а да бъде поделена между двата клуба. Специална комисия ще заседава по казуса на 4 август.

Ако „орлите“ постигнат успех в опита си да получат титлата, те ще се изравнят по шампионски трофеи с градския си съперник Рома. „Вълците“ са трикратен шампион на Италия. Лацио има две титли – 1974 и 2000 г.

„Ние сме в правото си да получим тази титла. Тя ни е била отнета заради войната“, категоричен е президентът на „орлите“ Клаудио Лотито.