Томислав Дончев: Чужди компании се интересуват от АЕЦ Белене

Все пак към реактора е имало интерес от иранска страна, се разбира от думите на вицепремиера

"Има проявен интерес към АЕЦ „Белене” от няколко чужди компании, колко е сериозен ми е трудно да коментирам. " Това е казал пред журналисти в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев, предава "Фокус".

Дончев даде и светлина за предствоящите разговори с евентуалните инвеститори: "Може би следващия месец ще има среща, която вероятно ще бъде тристранна. Няма как една подобна сделка да се обсъжда без производителите. Има да се уточнят технически детайли. Няма как да е една седмица след визитата ни“, заявява вицепремиерът. "В тези разговори има една основна тема това е дали ще се стигне до сделка. Втората основна тема е цената“, казва още Дончев.

Вицепремиерът коментира възможните опции за развай на казуса "Белене". "Имаме алтернативи - или се намира инвеститорът, който да изгради ядреното съоръжение изцяло за негова сметка, или се търси вариант за препродажба. Ще движим двата сценария паралелно в зависимост от това кой ще се реализира и ще бъде по-изгоден“, обясява той.

Все пак към реактора е имало интерес от иранска страна, се разбира от думите на Томислав Дончев. „За цената разговори не са водени. С вицепрезидента Селехи са водени разговори дали подобна сделка е възможна, принципния отговор от Иранска страна беше, че подобна сделка е възможна и проявяват интерес“, поясява той.

Трудно е да накареме Русия и Иран да се съобразяват изцяло с темпото, което ние желаем, смята Дончев. Той каза това във връзка с дадения от премиерът Борисов едномесечен срок за разрешаване на въпроса. „Не можем да си позволим да отлагаме казуса, защото текат лихви. Изключително трескаво се работи“, заявява Дончев.