Мандатите на УС на БНР и БНТ стават безсрочни, реши парламентът

Управителните съвети на обществените медии БНТ и БНР ще могат да продължат да функционират легитимно дори и след като изтекат официалните им мандати. Това реши днес Народното събрание, след като прие на второ четене промени в Закона за радиото и телевизията.

Мандатът на управителните съвети на националното радио и националната телевизия би могъл да бъде удължен за неопределен период от време, ако в случай на изтичане на мандата на генералния директор на съответната обществена медия не е осъществен избор на нов генерален директор. Това значи, че ако СЕМ не назначи навреме конкурс за директор, то съвета би могъл да функционира за неопределено дълго време извън официалния си мандат.

Според вносителя на промените - председателят на Комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов, с приемането на новите правила е била избегната възможността БНТ да остане без управителен съвет.

Припомняме, че мандатът на сегашния директор Вяра Анкова изтича на 1-ви август, но тя ще продължи да изпълнява длъжността си, тъй като закона, дори преди промените, ѝ позволява това. Назначеният от нея обаче Управителен съвет, чийто мандат изтичаше на 8-ми август, щеше да бъде разпуснат, ако депутатите на бяха гласували новите правила.

Новите изменения влизат в сила от 5 август.