Знаете ли какво е ФАНТАСКОП?! (снимки)

Уникалният апарат за пета поредна година привлича хиляди почитатели на Пясъчния фестивал

Фантаскоп, гигантски калейдоскоп или инструмент за светлинна музика. Това са различните наименования на един уникален по рода си апарат, който за пета поредна година привлича хиляди почитатели от страната и чужбина на Фестивала на пясъчните скулптури.

Именно там е разположено чудното изобретение на бургазлиите Васил и Диляна Сирманови . Те са баща и дъщеря - компютърни инженери и дизайнери със слабост към високотехнологичното изкуство. Преди години двамата конструират и изработват своя уред, непрестанно го усъвършенстват и той става все по-привлекателен и интересен за посетителите на фестивала.

Идеята идва от малките цветни калейдоскопи, които всеки от нас е притежавал като дете.  ФАНТАСКОПЪТ обаче притежава сложна оптична система и дискове с изображения, които са изработени и грижливо оформени от сръчните ръце на Диляна. Магията се допълва от успокояваща музика, а Васко нарича цялостното усещане „Светлинна музика”.  Тя съвсем не е създадена хаотично. Внимателно са подбрани формите, тяхното движение в пространството и скоростта им.  Изображенията преминават през огледален тунел, който умножава картините и те никога не се повтарят.

Какво е усещането, когато погледнеш през безкрайната тръба на ФАНТАСКОПА?

Ще останете изненадани от невероятния успокояващ и почти хипнотизиращ ефект на светлинната музика. Ще бъдете обгърнати от топлина, красиви преживявания и прилив на щастие и душевен комфорт. Чувството, което всъщност трае само 3 минути, създава дълготрайно усещане за вътрешна хармония и енергиен баланс.

„Аз съм калейдоскопът от вашето детство. Вие пораснахте, аз – също! Заповядайте на Фестивала на пясъчните скулптури и се потопете в приказния картинен свят, който се крие дълбоко у всеки от нас!”

Последната оригинална идея, която Васко и Диляна Сирманови реализират, се нарича Бижутерия за прозорци (Jewellery for Windows). Двамата инженер-художници създадоха серия от Витражни миниатюри, които нямат аналог по света. А първите идейни модели се наричат Слънце и платноходка, Слънчево цвете, Слънчева пеперуда и Слънчеви свещи.