Млади биолози с медали от международна олимпиада във Виетнам

Сребро и два бронзови медала са отличията на българския олимпийски отбор в Международната олимпиада по биология, проведена във виетнамската столица Ханой от 17 до 24 юли, става ясно от съобщение на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).

Сред 72 държави младите биолози са показали резултати от целогодишната си работа и няколкоседмичната  подготовка с техните ръководители. Наградените са ученици от 12 и 11 клас от Софийската математическа гимназия (СМГ) и Националната природоматематическа гимназия (НПМГ). Цветослав Георгиев, дванадесетокласник от СМГ, е спечелил сребърен медал, връстникът му Никола Тодоров от НПМГ е със бронз, а престижното трето място също така са заели единадесетокласничките Виктория Христова и Габриела Христова съответно от НПМГ и СМГ.

Международната олимпиада по биология се провежда за първи път през 1990 г. в Чехословакия. България е една от шестте страни основателки. През 1994 г. олимпиадата се провежда във Варна, България. До 2016 г. отборът е донесъл на страната ни общо 52 медала: 4 златни, 9 сребърни и 39 бронзови.

Очаква се състезателите да се върнат в България тази вечер в полунощ на Терминал 2 на аерогара София.