Без граница между България и Сърбия, заради фестивал

Региони

25-07-2016, 12:38

Снимка:

кадър БНТ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българо-сръбски събор ще се проведе в местността Кадъ боаз

Отвориха границата между България и Сърбия, при прохода "Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито

Заради международен събор, отвориха границата между България и Сърбия при прохода "Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито, на който всяка година се събират над 10 000 души, съобщават от БНТ. Свободното преминаване на граничната бразда е само за два дни, но от години хората от двата съседни региона чакат да бъде открит нов Граничен пункт, към който започна и изграждането на път.

Според местните хора свободното преминаване на това място трябва да е за постоянно. Споразумението за откриване на граничен пункт е от преди девет години и е ратифицирано от парламентите на двете държави.

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: "За съжаление все още нашите правителства не могат да стигнат до окончателно решаване на този проблем за откриване на пункт и най-вече да оправим пътя до тук, за да може спокойно да се пътува от двете страни“.

Миодраг Ивкович, председател на Общинския съвет в Княжевац, Сърбия: "Надявам се, че този граничен пункт, който сплотява хората, ще бъде в скоро време наистина отворен“.

Преди две години за бъдещия граничен пункт положиха основния камък. Започна също изграждането на път през белоградчишкото село Салаш към границата със Сърбия. Той обаче остана недовършен.

В белоградчишко, където безработицата е сред най-високите в страната, се надяват с изграждането на граничен пункт да се съживи икономиката в региона.

Инициативата за изграждане на пункта при "Кадъ боаз" е от преди повече от четвърт век, напомнят организаторите на събора и се надяват скоро границата да бъде отворена не само за два дни в годината.