Гръцкият военен министър: България и Гърция са стоманена връзка между Запада и Изтока

„България и Гърция са стоманена връзка между Запада и Изтока. Тясното ни отбранително сътрудничество, общата ни позиция в Европейския съюз и НАТО очертават една политика на стабилността за Средиземноморието, Европа и целия Западен свят“. Това заяви днес (26.07) министърът на националната отбрана на Гърция Панайотис Каменос, който се срещна с бъгарския военен министър Николай Ненчев в рамките на официалната си визита у нас, съобщават от пресотдела на Министерството на отбраната.

Министър Каменос е акцентирал върху съвместните усилия, които се полагат за справяне с миграционния проблем. „Като уважаваме човешките права, сме длъжни да работим заедно с цел – от една страна да гарантираме човешкия живот, а от друга страна – да се спре тази вълна към Запада“, смята още министър Каменос. Той е заявил, че България и Гърция очакват да получат нужната подкрепа от ЕС и НАТО.


„Имаме общи констатации по отношение на бежанската криза, на зачестяващите напоследък терористични актове. Съгласихме се да проведем съвместно учение на нашите Специални части на българо-гръцката граница, с което ще демонстрираме единство и сила“, е казал след приключването на двустранните разговори министър Ненчев. Той е заявил още, че двете ни страни споделят позицията, че не опазват единствено собствените си граници, а тези на Европейския съюз.

По време на срещата е постигнато съгласие за изразяване на общи становища по конкретни въпроси както пред Европейския съюз, така и на предстоящата през октомври среща на НАТО, съобщават още от военното ведомство. От гръцка страна е заявена готовност да бъде подкрепено евентуално искане на България за засилване на присъствието на сили на Алианса в акваторията на Черно море, с оглед възпиране на насочени към територията на страната ни бежански потоци. „Имаме обща воля за справяне с всяко едно от предизвикателствата, пред които днес сме изправени“, смята министър Ненчев.

По време на срещата между двете делегации са били обсъдени и въпроси, свързани с отбранителната индустрия, военната информация и разузнаване.