Регистрацията на казанките минава от митниците към местната власт

Региони

27-07-2016, 10:52

Снимка:

Плевен Утре

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

68-годишен се прости с казанката си и 18 литра ракия

Казанка празнува 300 години днес

Регистрацията, декларирането и заплащането на акциза на малък обект за дестилиране вече ще влиза в правомощията на местната власт, а не на Агенция "Митници", както беше досега. Това реши днес парламента, гласувайки промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предава "Фокус". С приемането на тези промени, предложени от Валери Симеонов от ПФ, се връща старото положение и правила за "казанките".

По новите правила за "специализиран малък обект за дестилиране" се смята такъв обект, чиято обща вместимост на съдовете е до 1000 литра включително, в който физическите лица да могат да произвеждат ракия от грозде и плодове – собствено производство за тяхно лично потребление до 30 литра годишно на семейство.

Парламента прие и друго промени в закона, предложени от ГЕРБ. Съгласно тях регистрацията, декларирането и заплащането на акциза, както и административния контрол преминават от Агенция „Митници” в правомощията на местната власт.

Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който е гласувал против законопроекта, закона "не само ще намали дейността на средните и малките производители на ракия, но ще ги ликвидира.  Депутатът се ангажира да внесе между първо и второ четене законодателни промени, които изцяло и точно да отразяват директивата.