Казанка празнува 300 години днес

Според преданията, селото се ражда в далечната 1714 година

Събор по повод 300- годишнината на старозагорското село Казанка организират от кметството днес.

Празничните прояви започват от 10,30 часа сутринта с празничен водосвет на площада в селото. Участие в празничната програма ще вземат ансамбъл „Загоре“, както и местни самодейци и читалищни трупи от съседни населени места, съобщи Стойчо Маджарски, председател на местното читалище ”Съзнание”.

И въпреки, че постоянните жители на селото са едва 83-ма души, от кметството са поканили на празника си и всички жители на селото, пръснати в страната,техните роднини и приятели.

Според преданията, селото се ражда в далечната 1714 година, като наследник на изчезналото заради разпръскване на жителите му село Рахман, намиращо се в близост до очертанията на днешна Казанка. Част от жителите на някогашното село Рахман се преселват в Бесарабия, където основават село със сходно име, а семействата от 17 къщи на село Рахман оставят в района и поставят основите на днешна Казанка.

Във времето назад Казанка е най- голямото село в южната част на Средна гора. Разцветът на селото е през 1926 година, когато в Казанка живеят 1460 човека, в 275 къщи.

В много отношения будното за времето си село е задминавало по културен живот големи населени места от 19 и началото на 20-ти век. Гордостта на Казанка е местното читалище, основано през 1900 година и не преставало да функционира и до днес. През 1908 година в Казанка е основана една от първите кооперации в България, същата година е открита и прогимназия в селото, в която учат деца от още 8 населени места в района.

До началото на втората половина на 20-ти век в Казанка на година се раждат между 50 и 70 деца.
В годините на социалистическата власт постепенно селото губи от блясъка си и постепенно започва да се обезлюдява.

Сред известните личности , с които някогашното славно село се гордее, е Стоян войвода, Ботев четник, един от първите, загинали в битка. Казанчанин е и оперният певец Константин Казански, доц. от БАН Стоян Стойчев, Никола Казански, също научен работник в БАН и брат на Константин Казански.