Време за зимнина, внимавайте какъв оцет купувате!

Оцетните имитации са натъпкани с Е-та

Оцет може да се произвежда само по натурален път, от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Това гласи Законът за изменение и допълнение на Закона за виното и спиртните напитки от март 2014 г., в който е записан нов стандарт и дефиниция за продукта “оцет”. 

Причината за промяната и записване на стандарта беше масовото производство и продажба на синтетична оцетна киселина, която се прави на базата на петролни деривати. При нея основно се ползва 4-8% разтвор на оцетна киселина с добавена 1-3% лимонена киселина и оцветена с карамел, обикновено Е150. Оказа се, че тази „рецепта” е опасна за здравето на хората.
“Най-малкото поражение от нея може да са неприятните киселини, но не се изключва и получаването на ранички и язви”, предупреждава доц. Христо Спасов, ръководител на катедра “Вино и пиво” в Университета за хранителни технологии в Пловдив. Според него разредената оцетна киселина с концентрация над 6%, която се продава като оцетна вариация, със сигурност вреди на здравето.
  Синтетичната оцетна киселина се продава масово у нас заради по-ниската цена и липсата на информираност на хората за съдържанието на продукта, който купуват. Позволено е да се продават такива продукти като “Кисел заместител”, “Кисела подправка”, “Кисел продукт за овкусяване и консервиране”, но това трябва да бъде строго обозначено върху етикета му. Не всички производители обаче спазват това правило. Те подвеждат, като пишат на етикетите например “оцетен”, но в същото време използват точно петролни деривати и синтетична оцетна киселина, която се обозначава с код Е260.
Сигурен знак, че става дума за менте, е, дори на етикета да има думата “оцет” или нейни производни, ако фигурира като съставка синтетична оцетна киселина или Е260. А оцетната киселина е силно токсична при високи концентрации. Степента ѝ на токсичност зависи от това с какво количество вода е разредена. Най-опасни за човека са разтвори, чиято концентрация надвишава 30%. Контакт с нея на лигавиците или кожата води до силни химични изгаряния. Ако с подобна некачествена течност се правят туршии и домашни консерви, те се развалят. Основните натурални оцети са виненият, ябълковият и балсамико.