Месецът на ветроходните спортове започва

Мисия Бургас

30-07-2016, 12:43

Снимка:

Burgas.utre.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пристанище Бургас ще бъде круизният порт на Черно море

Бургас ще бъде домакин и на етап от впечтляващата регата за килови яхти „Кор Кароли”

Бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас” ще бъдат домакини на четири престижни ветроходни регати през август. Ветрилата на лодките от различни класове ще украсяват залива в продължение на почти целия месец, тъй като спортните събития следват едно след друго. 
„Подобно домакинство на няколко поредни прояви е голяма отговорност, но за нас е чест, защото показва важната роля и доверието към бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас” за организирането, предоставянето на добри условия и популяризиране на ветроходните спортове”, посочи изпълнитеният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов. 
Първи ще са най-младите ветроходци, които ще участват в Държавно първенство на клас „Оптимист“. Организатор е Българската Федерация по Ветроходство с домакин Яхт клуб „Порт Бургас“. Състезанието ще и тестова среща за European Optimist Championship 2017. Националното първество ще се проведе между 1-ви и 4-ти август, като покани за участие са отправени към най-добрите „оптимисти” от страната и чужбина. Съдийската комисия ще бъде оглавена от Ален Кустич (Хърватия), който е международен съдия от 1999 г. и беше част от съдийския състав през 2015 г., когато бургаският клуб беше домакин на Европейското първенство за младежи в класовете „420“ и „470“.

Бургас ще бъде домакин и на етап от впечтляващата регата за килови яхти „Кор Кароли”, която ще се проведе по Българското Черноморие в периода от 12-ти до15-ти август 2016 г. Регатата се организира от Фондация „Кор Кароли”, а съорганизатори са Община Варна и Яхт-клуб „Кап. Г.Георгиев - Порт Варна”. Домакинството в Бургас се осъществява с финансовата подкрепа на община Бургас и „Пристанище Бургас“ ЕАД. В международното състезание участват лодки от класовете: „IRC 1”, „IRC 2”, „IRC 3”, клас „Свободен 1”/ до 10 метра/ и клас „Свободен 2”/ над 10 метра/. Вечерта на 13-ти август на Морска гара Бургас ще се състои тържеството по награждаването на най-добрите в етап II на регатата: „Св.Влас – о-в Св.Анастасия – Бургас”. Ветроходците ще се борят освен за първите три места във всеки клас, но и за купата на кмета на община Бургас - „Първи на финала.” Гост на събитието ще бъде и екипажът на ветрохода „Калиакра”.