Йордан Йовчев откри стрийт фитнес площадка в София

Йовчев: Да създадем условия за желаещите да спортуват на открито

Емблемата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев предизвика истински фурор сред негови млади последователи, почитатели на стрийт фитнес културата. Участникът на 6 олимпиади и четирикратен медалист от олимпийски игри бе аплодиран силно, а младежите дълго скандираха името му при появата му в парк "Свети Никола" в София. Там Йордан Йовчев учреди официално първия клуб по стрийт фитнес в България. А същевременно изгледа и надпреварата в първия турнир по атрактивния уличен спорт, в който се включиха 52 момчета и 12 момичета.
По време на турнира за купата на Столична община, район "Възраждане" Йордан Йовчев приветства всички за добре дошли в новосъздадения спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес "Стрийт Уоркаут България". Клубът бе представен при откриването на най-новата площадка в парк "Свети Никола". Тя е изградена от "Спорт парк фитнес - България" по проект на състезателите по стрийт фитнес и финансирана от Столична община.
На учредяването на клуба и откриването на площадката присъстваха Ирена Димитрова - директор на Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към Столична община и Савина Савова - кмет на район "Възраждане". Самото състезание се организира от Българска федерация Гимнастика със съдействието на район "Възраждане" и с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.
"Радвам се, че има толкова много хора. Чувствам се страхотно сред толкова младежи, желаещи да спортуват. Стрийт фитнесът осигурява страхотни емоции. Това ни подтикна да създадем клуб "Стрийт Уоркаут България", в който да членуват всички запалени хора, да им създаваме уславия, да има все повече състезания. Момичета и момчета от различни възрасти все повече имат желание да тренират на открито. А ние ще се постараем да им създадем възможности", заяви Йордан Йовчев.
"Преди години си говорехме и с госпожа Йорданка Фандъкова колко много са желаещите да спортуват на открито. Не е задължително всички да са в зали. Видимо е голямото желание на хората да се занимават със стрийт фитнес", добави Йовчев.
"Имам идея да се изгради и мобилна площадка, която да може да се монтира и на открито, и на закрито. Знаем, че летният период е 3 месеца, а тези деца и младежи впоследствие няма къде да продължат да тренират. С това е свързан и нашият път, по който поемаме - да се създадат условия, на които могат да продължат заниманията си. Децата, които искат да спортуват, са много - защо трябва да ги ограничаваме", добави още именитият ни гимнастик.
А след това още веднъж възпламени всички, като сам направи кратка демонстрация на площадката  в парк "Свети Никола".Единственият гимнастик в историята, който се класира на 6 поредни олимпиади, пожела успех и на българските спортисти по време на игрите в Рио, които започват след седмица.
"Сигурен съм, че олимпийците ни са мотивирани да дадат най-доброто представяне в живота си - все пак олимпийските игри са най-големият спортен форум. С усилията на министерството на младежта и спорта и най-вече на господин Кралев смятам, че е направено всичко необходимо за подготовката им, осигурени са им отлични условия. Да се надяваме, че наши спортисти в Рио ще ни дадат поводи за гордост. Няколко са спортовете, в които можем да очакваме медали. Всички имат своя шанс - въпросът е да намерят себе си в дадения момент", каза Йордан Йовчев.