Общинско дружество ще управлява плажовете в Поморие

Туризъм

31-07-2016, 15:45

Снимка:

Пресцентър Община Поморие

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Поморие прие новия посланик на Република Корея

Тони Димитрова и The Pomorians ще подгряват празника на виното в Поморие

"Общински плажове - Поморие" ще обслужва плажовете, предоставени под наем или на концесия от държавата

По предложение на кмета Иван Алексиев, Общински съвет Поморие прие Решение за учредяване на Общинско еднолично дружество с ограничена отговорност „Общински плажове – Поморие” ЕООД, за управление и експлоатация на плажовете на територията на общината, предоставени под наем или на концесия от държавата.

Причината за създаването му е, че съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие морските плажове с прилежащата им акватория могат да се поддържат и управляват чрез предоставяне на концесия при условията и по реда на същия закон. Община Поморие не би могла самостоятелно да кандидатства, защото до участие в такива производства ще бъдат допускани търговци по смисъла на Търговския закон. На територията на община Поморие има плажове, за които предстои стартиране на такъв вид производство, а кандидатстването на Община Поморие е възможно само чрез учредено общинско дружество с ограничена отговорност по смисъла на Търговския закон, чиято цел и дейност е да съставлява участие на Дружеството в производства по предоставяне под наем, концесия или друга форма, провеждани от съответните държавни органи и в последствие управление на предоставените плажове.

Предметът на дейност на новосъздаденото дружество е управление и експлоатация на морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория, находящи се на територията на община Поморие; осъществяване и контрол на дейността по осигуряване на водно спасяване, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенното поддържане на плажовете; осигуряване на водноатракционни услуги на територията на морските плажове и др.

 „Очаква се тази есен да стартира процедурата за отдаването на свободните плажове под наем от министъра на туризма. Предвид факта, че на територията на община Поморие има такива плажове, създаването на ново общинско дружество е продиктувано от желанието ни максимално да се възползваме от възможността още през следващия туристически сезон Община Поморие самостоятелно да управлява и стопанисва свободните плажове в Поморие и в Ахелой”, коментира кметът Иван Алексиев.