Празник на хляба, житото и Добруджа

Добруджанци

01-08-2016, 10:49

Снимка:

Община Ген. Тошево

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сръчни детски ръчички показват пътя на хляба (галерия)

Празник на хляба стягат в Ресен

Оцениха най-добрите хлябове

„Всеки път, когато видя ожънатите полета в нашата община, осъзнавам, че хлябът е най-вкусен на нивата. Там, под сянката на дърветата в пояса, където загрубели от работа ръце го разчупват и черпят сила от него, за да може жътварят да прибере плодовете на земята. Роден от зрънцето жито и символ на Добруджа, хлябът е най-свещеното благо, почитано от хилядолетия по целия свят.”
С тези думи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров приветства петият „Празник на хляба, житото и Добруджа”, който се проведе в петък в с. Спасово. Тържеството, което през последните няколко години се превърна в емблема на голямото добруджанско село, отново събра стотици жители и гости, които в атмосферата на автентични изпълнения и отрупани с ръчно направен хляб маси ознаменуваха подобаващо краят на жътвата.
Проявата започна с рецитал на деца от Спасово, които разчувстваха публиката със стихотворения за златната земя на България. Автентични добруджански изпълнения представиха и местни състави от Спасово, а специална програма за присъстващите изнесе фолклорен състав „Хорце” от гр. Добрич. Паралелно с музикалната програма, жури от изтъкнати познавачи на хляба оценяваше най-добрите хлябове, чийто майстори – пекари получиха награди за вложения труд.
„Празник на хляба, житото и Добруджа” се организира от кметство с. Спасово и НЧ „Отец Паисий – 1897” и е част от Културния календар на Община Генерал Тошево.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен