Руски военен хеликоптер е свален над Сирия

Всички пет човека, намиращи се на борда му, са загинали

Руски военен хеликоптер Ми-8 е свален днес в сирийската провинция Идлиб, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от Министерството на отбраната на Руската Федерация.

"На първи август в провинция Идлиб в резултат от обстрел от от земята е свален завръщащ се към авиобазата Хмеймим след доставка на хуманитарна помощ в Алепо пуски военно-транспортен вертолет Ми-8", се казва в съобщението на военното министерство.

По данни на говорителя на президента Владимир Путин Дмитрий Песков всички, намиращи се на борда на хеликоптера, са загинали. В него са летели трима членове на екипажа, както и двама офицери от руския Център за примирение на враждуващите страни в Сирия.

 

Говорителят на Кремъл изразява съболезнование към семействата на загиналите, които по думите му са загинали геройски, опитвайки се да маневрират летателния апарат така, че да минимализират жертви на земята.

 

Смята се, че атаката е дело на бойци на Джабхат ан-Нусра, сътрудничещи си с сили на ИДИЛ.

На снимки от мястото на инцидента, публикувани в социалните мрежи, се вижда как тяло на мъж, очевидно руски военен, бивавлачено и поругавано. Появиха се и фотоси на руски лични документи и православна икона, за които са твърди, че са от мястото на инцидента.