Ненчев: Българските ВВС имат толкова самолети, колкото са необходими

"Днес съм повече от щастлив, че мога да обявя пред вас, че българските Въоръжени сили имат толкова самолети, колкото са необходими." Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев днес (2 август) след като награди на тържествена церемония в авиобаза Граф Игнатиево екипажите на хеликоптерите, участвали в потушаването на пожарите, възникнали в страната през последните дни, съобщава пресотдела на МС.


„Не само че не приземяваме българската авиация, точно обратното“, допълни министърът на отбраната. Ненчев обяви още, че в рамките на ноември ще получим последните два двигателя за МиГ-29 от Полша, а до края на годината още десет двигателя. „Това напълно гарантира, че самостоятелно може да изпълняваме мисията по охрана на въздушното пространство. Това е ясен знак към всеки един от вас, че оттук насетне ще бъде сигурен в утрешния ден“, каза още министър Ненчев, като същевременно изказа благодарности на министър-председателя за направените инвестиции за армията и на военнослужещите за доверието и разбирането.


Министър-председателят Бойко Борисов пък от своя поздрави наградените екипажи и подчерта, че правителството изпълнява поетите си ангажименти към армията в условията на криза. Той заяви, че българските военнослужещи изпълняват професионално задълженията си и даде висока оценка на демонстрацията на способности на военнослужещите от 68-ма бригада „Специални сили“, която наблюдава по-рано същия ден. Той подчерта, че ще бъдат отпуснати средства за ремонт на казармените помещения на Специализирания учебен център „Црънча“, където бяха наблюдавани действията на военнослужещите от Специалните сили.


Висока оценка за демонстрираните умения и професионализъм получиха военнослужещите от бригада „Специални сили“ и от началника на отбраната генерал Константин Попов. Той благодари и на екипажите на хеликоптерите, участвали през последните дни в потушаването на пожари, възникнали на територията на страната.  


На събитието присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и  кметът на града Иван Тотев.