Променят имената на училищата и детските градини в Добрич

Сменят и печатите

Смяна на имената на училищата, промяна на трудовите договори, смяна на печатите и промени на банковите сметки и на електронните подписи - това са първите стъпки, които училищните директори трябва да направят, за да осъществят реформата в образованието. Тя ще се прокарва с влизащия от 1 август изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование, съобщава topnovini.bg.

 Регионалният инспекторат по образование вече се нарича Регионално управление по образование (РУО), съобщи началникът му в Добрич Жоро Тошков.

 С влизането в сила на новия закон всички целодневни детски градини вече ще се наричат само детски градини. Средните общообразователни училища стават средни училища. Промяната засяга и езиковите и математическите гимназии, които вече ще се наричат профилирани гимназии.

 В РУО вече е постъпило предложение от ПМГ „Иван Вазов”. То е гимназията да се нарича Профилирана природо-математическа гимназия. Днес се очаква да постъпи и предложението от Езикова гимназия „Гео Милев”.

 Регионалното управление по образование събира информация за променените имена на учебните заведения, която ще бъде изпратена в Министерството на образованието и науката, тъй като предстои да бъдат сменени печатите на учебните заведения.  Друга новост е, че дипломите за завършен седми клас ще имат гербов печат.

Гимназиалното образование се разделя на два етапа - от 2020 г. Първият приключва с национално външно оценяване след десети клас, а вторият - със задължителни матури след дванадесети клас, които още следващата година ще се провеждат след баловете. Заради новата структура на образованието до 31 май 2017 г. общинските съвети трябва да решат дали да съкратят един клас от основните училища, или да ги направят обединени - до десети клас включително.

 Освен имената на училищата с новия закон се променя и структурата на образованието, като диплома за основно образование ще се взема след завършен седми, а не след завършен осми клас, както е сега. След това учениците ще могат да кандидатстват в профилираните и в професионалните гимназии дори и с лоши резултати на изпитите за национално външно оценяване.

 Това, според Жоро Тошков, ще доведе до, че наведнъж ще излязат два випуска от училищата, резултатът от което ще е рязък спад на учениците, особено в малките населени места.

 С новия закон се премахва възможността учениците да повтарят от първи до трети клас включително при слаби резултати. Оценки по шестобалната система в тези класове също няма да има, а учителите сами ще решават как да "оценяват" резултатите. Все пак възможните категории са "отлично представяне", "много добро", "добро", "задоволително" и "слабо". За всяка една оценка ще трябва да има аргументация пред целия клас.