Обработено злато по-старо Варненското откриха археолози край с. Юнаците

Мънистото, открито от екипа на арх. Явор Бояджиев в така наречения "Град на птиците" край село Юнаците, е на близо седем хиляди години, което го прави най-старото в Европа

Обработено злато, по-старо от това във Варненския халколитен некропол откриха археолози край Пазарджик, съобщи БНТ. Мънистото, открито от екипа на арх. Явор Бояджиев в така наречения "Град на птиците" край село Юнаците, е на близо седем хиляди години, което го прави най-старото в Европа.

"Градът на птиците", съществувал между шестото и четвъртото хилядолетие пр. Хр., взима прякора си от глинените фигурки - полуптици, получовеци, намерени в могилата Юнаците, но и от следите за висока организация на живота.

Разкопките говорят за град - с укрепена част, макар още да не могат да кажат със сигурност дали намерените останки са от производство или жилище. Обитателите на мястото са били носители на висока култура - земеделци, дошли от Мала Азия, които са познавали редица технологии, смята арх. Бояджиев. Те са били напълно материално задоволени, но цивилизацията им е била унищожена от първобитни племена на коне.

Ръководителят на разкопките смята, че зрънцето обработено злато, открито в "невзрачна" постройка с абсолютна сигурност е по-рано от това на Варненската култура, датирана между 4400 - 4100 пр. Хр. Това е много, много важно откритие, смята арх. Бояджиев.