Канцлерът на Австрия призова да бъдат блокирани преговорите за членство на Турция в ЕС

Канцлерът на Австрия - Кристиан Керн ще предложи на лидерите на европейските държави да бъдат блокирани преговорите с Турция за членство в Европейския съюз, съобщава "Ройтерс". Причината според Керн се крие в  дефицита на демокрация и свободна икономика в страната.

Канцлерът смята, че да се преговаря с Турция за членство в европейската общност е "дипломатическа фикция".  "Добре подготвени сме, така че да можем сега да натиснем бутона за рестарт", заяви канцлерът в интервю пред австрийската телевизия ORF, цитирано от "Ройтерс".

"Знаем, че демократичните стандарти очевидно не са достатъчни, за да оправдаят присъединяването (на Турция към ЕС - бел. ред.). Икономическият въпрос е също толкова значим поради факта, че турската икономика е твърде далеч от средноевропейската такава", категоричен е Керн.

Попитан дали Австрия ще предложи спиране на двустранните преговори на Европейския съвет, канцлерът заявява, че ще се "започне дискусия върху въпроса". "Ще поискаме алтернативна концепция", завършва Кристиан Керн.

Множество европейски лидери изразяват притесненията си относно вътрешната ситуация в Турция. Международната общност се опасява, че президентът Реджеп Ердоган използва неуспешния опит за преврат, за да разчисти политическите противници и да закрепи още повече властта си. Жертвата на чистката наброяват десетки хиляди, като много от тях вече са в затвора.