Задържаха натъпкан с хероин микробус от Добрич

При съвместна операция служители на ГДБОП и ОДМВР-Сливен

Служители на сектор „Борба с организираната престъпност”-Сливен, Ямбол, в координация и в сътрудничество с криминалисти на ОДМВР-Сливен проведоха операция, при която са иззети над 5 килограма  висококачествен хероин, съобщават от пресцентъра на МВР. Спецакцията е проведена късно вечерта на 3 юни. В хода й, на кръстовището при Петолъчката,  е спрян за проверка микробус „Мерцедес Вито” с добричка регистрация,  управляван от 37-годишен румънски гражданин.

При последвалите процесуално-следствени действия, в специално изработен тайник в автомобила са намерени и иззети 10 пакета, обвити със станиол, съдържащи бяло, прахообразно вещество. При полевия тест веществото реагирало на хероин. Общото количество на иззетия наркотик е 5,300 килограма. 
Задържаният хероин не е предназначен за пласиране на територията на България. В транспортирано на високорисковия наркотик не участва български гражданин, което изискваше оперативно майсторство. Хероинът е с афганистански произход, с много високо качество. Финалният етап от операцията е резултат от двумесечен труд и отлична координация с криминалистите на  ОДМВР-Сливен, заяви главният секретар на МВР Георги Костов, който поздрави служителите от сектора „Борба с организираната престъпност” - Сливен и специално началника на сектора главен инспектор Слав Добрев за професионално свършената работа. Предстои проверка как е влязъл в страната задържаният автомобил, съобщи заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев .
По случая в Окръжна прокуратура-Сливен е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.1 от НК. Румънският гражданин е задържан, като Сливенският окръжен съд днес му е наложил постоянна мярка за неотклонение. Успехът на операцията е резултат от добрата комуникация между правоохранителните органи, допълни окръжният прокурор.