УМБАЛ “Проф. др Стоян Киркович“ въвежда пръстовите отпечатъци

От 1 октомври

Най-голямата болница в област Стара Загора УМБАЛ"Проф.др Стоян Киркович" е включена в проекта за изграждане на Регистрационна система за здравноосигурителни събитията при изпълнителите на медицинска помощ, съобщиха от Националната здравно осигурителна каса (НЗОК). Лечебното заведение е едно от двадесетте пилотно включени, отчели най-голям брой хоспитализации през 2015 г.

Лечебното заведение системата ще бъде внедрена поетапно, като тази година тя ще се прилага в лечебните заведения за болнична помощ."Имаме готовност и вероятно това ще се случи преди дадената ни от Министерството на здравеопазването крайна дата. Ще бъдат закупени 4 пръстови идентификатора. Единият от тях ще бъде монтиран в АГ-комплекса, вторият - в Инфекциозното отделение, а останалите два - в приемното на Бърза помощ.", съобщи  зам.-изпълнителният директор на здравното заведение д-р Живко Желязков.

„Най-късно до 1 октомври ще е абсолютно задължително въвеждането на пръстови идентификатори за всички болници в страната“, заяви по темата Мартин Банков от Националната здравноосигурителна каса.
Той допълни, че след края на настоящия месец НЗОК ще има ангажимент да информира всички болници, че трябва да започнат технологичният процес по внедряването на системата, за който са предвидени максимум 2 месеца – до 26 септември.