Ердоган: Турция е готова незабавно да предприеме действия по "Турски поток"

Турция е готова незабавно да предприеме необходимите действия по реализацията на проекта "Турски поток". Това заявява турският президент Реджеп Ердоган в интервю за агенция ТАСС, направено в навечерието на визитата му в Русия. Пропомняме, Ердоган ще посети Руската Федерация утре (09.08) за първи път след инцидента със сваления руски самолет от миналата есен. По време на престоя си в страната Ердоган ще се срещне в Санкт-Петербург с руския си колега Владимир Путин.

"Готови сме незабавно да предприемем стъпки в посока реализацията на този проект ("Турски поток" - бел. ред.), да го обсъдим и вземем решение. Няма каквито и да е пречки пред това", подчертава Ердоган.

По думите на турския президент страната му внася газ предимноо от Русия. "По данни от края на юли 2016 г., количеството природен газ, импортиран от Русия, съставлява 12.5 млрд. кубически метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция", отбелязва Ердоган.

Проектът "Турски поток" беше анонсиран от руското правителство в края на 2014 г. като алтернатива на провалилия се "Южен поток", основна част от който трябваше да мине през България. Реализацията на грандиозния проект обаче беше замразена след инцидента със сваления от турска ракета руски бомбардировач през ноември миналата година.

 

Превод и редакция: Иван Гергов