Турчинът, прегазил двамата мотористи до Драгоман, е обявен за общоевропейско издирване

Турският гражданин Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи край Драгоман, а в последствие избяга от наложения му домашен арест, е обявен за общоевропейско издирване. Европейската заповед за задържането му вече е изготвенана, съобщава Софийската градска прокуратура.

Окръжната прокуратура е изпратила до съдебните органи в Турция молба за правна помощ за екстрадиция на турския гражданин Фарук Бекташ в България. Прокуратурата разпореди издаване на заповед за международно издирване на обвиняемия. Държавното обвинение използва всички инструменти на международната правна помощ за издирване на лицето.

Бекташ прегази мотористите на 24 юли. Няколко дни по-късно Софийският окръжен съд реши да го остави под домашен арест. Пред съда защитата на турския гражданин, който живее в Германия, представи договор за жилище в кв. „Враждебна”, сключен на 27 юли.

На 4 август полицията в София обяви, че Фарук Бекташ не се намира на посочения адрес, а на 5 август той беше обявен за национално издирване. Това предизвика протести на мотористи пред Съдебната палата в София и пред турското посолство, които поискаха съдийката, наложила мярката "домашен арест", да подаде оставка.