Пресъздават "100 години Добричка епопея" с възстановка на битка от Първата световна война

Бойните действия ще започнат в 11 часа на 28 август

Повече от 120 военно-исторически реконструктори от пет държави ще възстановят драматичните боеве за отбраната на Добрич по време на Първата световна война през септември 1916 г. Това съобщи днес д-р Добрин Добрев, председател на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към Националното дружество „Традиция”.

Възстановката ще е на 28 август от 11.00 часа в Старите казарми на Добрич. В  разлистването на страниците на историята ще се включат няколко десетки кавалеристи, четири оръдия, четири тежки картечници и 120 пушки. Възпроизвеждането на събитието от Добруджанския фронт, познато като Добричка епопея, ще бъде запомнено и с изстрелване на 10 000 патрона, въздухът ще бъде разтърсен от 200 взрива.

Във възстановката, ще се включат участници от Русия, Украйна, Латвия и Израел, както и от 17 клуба в страната. Събитието се провежда в рамките на първия по рода си, според организаторите, Международен военно-исторически фестивал в Добрич, който ще се състои в Добрич от 26 до 28 август.

Предният ден, 27 август, е денят за работа с гражданите. Те ще имат възможност напълно безплатно да влязат в поделението от 10.00 до 16.30 часа и да посетят интерактивните площадки на всяка армия, да пострелят, да хвърлят граната, да се бият със щик и приклад, да пълзят под бодлива тел. Също така ще бъдат изложени оръжия от Средновековието – стрели, лъкове, щитове. Вечерта на 27 август от 17 часа е предвиден парадна войсковите групи, който ще започне от Стара къща и ще продължи до площад Свобода, където ще бъдат изпълнени химните но участващите във възстановката държави. 

Възстановката се организира с подкрепата на Община Добрич.