Путин и Ердоган се срещнаха в Санкт-Петербург

Първата среща между държавните глави на Турция и Русия след инцидента със сваления от турска ракета миналата есен руски бомбардировач се проведe в Санкт-Петербург, съобщават агенциите. Последната среща между Путин и Ердоган преди охлажданет0 на двустранните отношения се състоя на 16 ноември 2015 г. по време на среща на Г20.

"Днешната Ви визита, независимо от изключително сложната вътрешнополитическа ситуация в Турция, говори за това, че искаме да възообновим диалога помежду си, да въстановим отношенията си в името на интереса на народите на Турция и Русия", обърна се към Ердоган в началото на срещата руският му колега.

Путин също така изрази подкрепа за турското правителство и се обяви против "всякакви "противоконституционни действия". "Надявам се, че под Ваше ръководство законността и конституционният ред в Турция ще бъдат възстановени. Винаги сме се обявявали против антиконституционните действия", заяви той.

От своя страна Ердоган заяви, че двустранните отношения са влезли е "положително русло". "Процесът ни по определяне на целите е известен както на мен, така и на Вас, и съм уверен, че с тези стъпки, които правим, ще започнем процес на още по-голямо разширяване на отношенията", допълни турския президент.

Ердоган пристигна в бившата руска столица Санкт-Петербург по-рано днес. Преди визитата и двамата президенти дадоха да се разбере, че на срещата ще бъдат обсъждани ключови въпроси от двустранните взаимоотношения между Русия и Турция. Вчера (08.08) турският президент Реджеп Ердоган дори намекна, че Турция е готова за "размразяване" на крупния газов проект "Турски поток".

 

След официалната открита част се пристъпи към закритата част от срещата на двамата президенти. Преговорите между Путин и Ердоган са продължили около два часа, след което страните са обсъдили въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, в разширен състав, съобщава РИА Новости. "Разширеният състав" включва редица министри, експерти и висши държавни служители и от двете страни.