Петкова кани работна група от "Росатом" на разговори за "Белене"

Поканата се отнася за времето между 15 и 30 август

Енергийният министър Теменужка Петкова е изпратила писмо до генералния директор на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация "Росатом" Сергей Кириенко за определяне състава на работната група, свързана с проекта "Белене", съобщават от пресотдела на ведомството.

От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Националната електрическа компания" ЕАД. Поканата на Петкова се отнася за времето между 15 и 30 август, за да могат да бъдат проведени детайлни разговори по сътрудничеството в ядрения сектор.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Експертите ще обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта "Белене" и ще предложат решение в най-кратки срокове.

Преди седмица енергийният министър посети Русия, където се разбра с ръководството на "Росатом" за създаване на съвместна българо-руска работна група, която да работи по казуса "Белене".