Кабинетът гласува оставката на ген. Радев (обновена + видео)

Да отиде при президента максимално бързо, заръча премиерът Борисов

Превителството одобри на открито за медиите заседание оставката на началника на ВВС ген. Румен Радев. Именно това бе първата  точка в дневния ред на заседанието на кабинета. Приемайки тази точка, Министерски съвет ще придвижи оставката на генерал до Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили - президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов изрично настоя искането за оттегляне да се гласува в началото, заявявайки, че е чул упреци по този въпрос и не желае да прави извънредно заседание. "Защото чух упреци, а ние да правим извънредно заседание на МС за такава точка не виждам никакъв смисъл. Точка 11-та - проект на решение за продължение до президента на Република България за издаване на указ за освобождаване от длъжност и военна служба на офицер от висшия команден състав. Това е за ген. Радев. Така че, направи Ненчев всичко възможно още днес щом мине сега, вече е минала, да отиде при президента. Да стане максимално бързо", разпореди премиерът.

Правителството също така реши да отпусне 3 млн. лева за изграждането на нова казарма за 68-ма бригада на Сухопътните войски. Преди известно време премиерът беше там на учение на Специалните сили. "Не знам по-лоши условия някъде да има. Като видяхме какво е състоянието на сградите, какъвто и ремонт да им се направи, все ще е лош. Те не подлежат на ремонт. За това целево за ремонт в 68-а бригада Специални сили, 3 млн лева отпускаме от бюджета. Незабавно нова казарма да се построи за да е в унисон, което заслужават нашите войници", заяви Борисов.

 

Днес следобед премиерът Бойко Борисов качи в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук видео от заседанието на Министерски съвет: