Руското разузнаване твърди, че е предотвратило атентати в Крим, подготвяни от Украйна

Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия твърди за няколко предотвратени атентата в анексирания преди 2 години полуостров Крим, готвени от украинското разузнаване. Това се разбира от съобщение на службата в официалния ѝ сайт.

В резултат на проведени оперативно-следствени действия през нощта на 6 срещу 7 август в близост до град Армянска е разкрита група диверсанти. При последвалата престрелка загива един сътрудник на ФСБ. На местопроизшествието са намерени 20 самоделни взривови устройства със сумарна мощност повече от 40 кг. тротилов еквивалент, други боеприпаси и детонатори, противопехотни и магнитни мини, гранати и специално оръжие, което се използва от Специалните сили на Украйна.

Според ФСБ при операцията е ликвидирана "агентурна мрежа на Главното разузнавателно управление на украинските Въоръжени сили".

Задържаните са граждани както на Украйна, така и на Руската федерация, като много от тях съдействат на властите, давайки детайлни показания. По данни на руското разузнаване един от главните организатори е Евгений Панов, роден през 1977 г. в Запорожката област, който по настоящем е служител на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна.

Във връзка със задържаната диверсионна група ФСБ заявяват, че ще бъдат затегнати мерките за сигурност на полуострова, който е известна дестинация на множество руски туристи.