Нови обезпокоителни данни за предадения на Турция Бююк

Бююк представлява заплаха за националната сигурност, заяви по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова

За Абдулах Бююк има новопостъпили данни и обстоятелства, които са обезпокоителни, заяви зам.-гавният секретар на МВР Георги Арабаджиев в извънреден брифинг на ведомството, предава 24 часа. Според шефа на отдел "Миграция" в МВР заповедта за извеждането Бююк била за незабавно изпълнение, защото имало опасност да се укрие.

Няма договорка при предаването на Турция на техния гражданин Абдулах Бююк, заявява още Арабджиев. От думите му се разбира, че заповедта за принудително извеждане от страната на бизнесмена е издадена от дирекция "Миграция" на 9 август. Самият Бююк обаче е задържан на 10 август.

Той бил заловен при рутинна проверка от автопатрул в кв. Младост в сряда преди обед. Според шефа на Дирекция "Миграция" Николай Николов след залавянето му била направена проверка и станало ясно, че има заповед за принудителното му извеждане от страната, тъй като у нас е пребивавал с нередовни документи, а на 29 юли от администрацията на президента му бил отказан статус за политическо убежище.

Заповедта на шефа на Дирекция "Миграция" трябвало да се изпълни незабавно. Бизнесменът може да обжалва извеждането си от страната и от Турция, обясняват още от вътрешното ведомство.

 Бююк е сочен от турските власти като поддръжник на Фетхуллах Гюлен. През февруари две станции на съда отказаха екстрадицията му с мотива, че по политически причини е отърсен от Турция.

От началото на годината 31 турски граждани са предаден по същия начин на южната ни съседка. Спрямо 67 турски граждани е издадена заповед за принудително извеждане от страната, като 36 от тях все още се издирват. За Бююк МВР контактувало само с Интерпол.