Командироват допълнителни медицински екипи по Южното Черноморие

Екипите за спешна медицинска помощ пристигат от Ямбол и Сливен

До края на летния сезон спешните екипи на територията на област Бургас ще бъдат увеличени с два. Това се случва след като за денонощие се удавиха трима души.
Двата медицински екипа – един от Сливен и един от Ямбол са командировани със заповед на директорите на съответните центрове за спешна медицинска помощ.
Министерство на здравеопазването проведе разговори с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметовете на Царево и Приморско, инж. Георги Лапчев и д-р Димитър Германов, които поеха ангажимент да осигурят необходимите материалнобитови условия за обезпечаване на екипите.
Припомняме, че за денонощие край Царево се удавиха трима туристи. Последната жертва на мъртвото вълнение е 31-годишен полски турист - късно снощи на плаж „Делфин". Черната серия на 10-ти август започва със смъртта на 65-годишният архитект Любомир Семерджиев на плаж „Оазис". Докато екипът на Спешна помощ е на плаж „Оазис", на плаж „Нестинарка" става друг инцидент със 67-годишн мъж от Русе.
В България законът предвижда на всеки плаж, който има стопанин, да има и медицинско лице.
В началото на сезона Министерството на туризма е проверило около 100 плажа. На 11 от тях е установено непълно медицинско оборудване. 10 от тях са по Северното Черноморие и само един на юг - това е плажът „Варвара”.
На „Нестинарка” обаче също няма лекари. Според спасителите, има сключен договор с поликлиниката в Царево. В здравното заведение не коментират дали са в отношения с концесионера.