Арестуваха зам.-управителя на Румънската централна банка

Съдът в Букурещ издаде днес заповед за арест на бившия заместник-управител на Румънската централна банка Богдан Олтяну, съобщава Romania Insider. Олтяну е обвиняем по дело за вземане на подкуп в размер на 1 милион евро в замяна на поръчково назначаване на лице, свързано с частни бизнес интереси. Събитията, заради които бившият зам.-управител е на подсъдимата скамейка, са се разиграли през 2008 г.

Арестът на Олтяну вече е факт, като той ще прекара 16 дена на следствения арест, изчаквайки окончателната присъда на румънския Върховен касационен съд.

В края на миналия месец прокуратурата постанови домашен арест за банкера. В последствие това решение беше отхвърлено от Антикорупционния съд, който отсъди 30-дневен арест за Олтяну. Днес обаче, Касационният съд отхвърли на свой ред решението на предишната инстанция, като така се стигна до сегашните 14 дена арест.

Богдан Олтяну е разследван за вземане на подкуп в размер на 1 милион евро от румънския бизнесмен Сорин Винту. В замяна на крупната сума, банкерът е помогнал на бизнесмена да назначи бившият журналист Ливиу Михаиу за губернатор на провинцията, намираща се на делтата на р. Дунав.

Олтяну подаде оставка като зам.-управител на централната банка на северната ни съседка на 1 август, като се очаква в скоро време румънският парламент да назначи негов заместник.