Тридесет и двама отзовани дипломати не са се завърнали в Турция

Тридесет и двама турски дипломати не са се завърнали в родината си след като се били отзовани след събитията от 15 юли и последвалата чистка в обществената сфера и държавния апарат. Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

След неуспешния опит за преврат десетки хиляди държавни слуители бяха отстранени от длъжност, като много от тях бяха арестувани по подозрения за съпричастност към  т.нар. Фехтуллистка терористична организация (ФЕТО), която Анкара смята, че е отговорна за пуча.

На пресконференция Чавушоглу обяви, че общият брой на отзовани дипломати е бил 208, като 32 от тях не са се подчинили на заповедите и са останали в чужбина "без позволение".

Двама турски представители в Бангладеш са избягали в САЩ, а останалите 30 са се насочили към различни държави по земното кълбо, стана ясно от думите на турския първи дипломат. "Някои от тях са издягали по море, други със самолет", съобщава Чавушоглу, добавяйки, че все още не е потвърдено местонахождението на всички тях. "Скоро ще ги намерим", категоричен е турският външен министър.

Следва да се отбележи, че числото 32 не включва двете турски военни аташета, които избягаха от Атина в посока Италия. Като част от раследването срещу поддръжниците на Гюлен в държавния апарат бяха уволнени и двама дипломати на ниво посланик - Гюркан Балик и Тукай Бабали.