Загина бургаска състезателка от регатата "Кор Кароли"

Крими

12-08-2016, 17:59

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повече от 300 ветроходци порят вълните край Бургас

Йоана Атанасова е паднала в бурното море в района на Иракли

Прекратяват регатата "Кор Кароли". Неприятен инцидент помрачи участниците в регата „Кор Кароли“ . По време на първия етап Варна-Св.Влас при трагичен инцидент загина състезателката от Бургас Йоана Атанасова, 39 г. Инцидентът е станал в 12.10 ч. в района между Бяла и Иракли. 
Яхтата „Скорпион“ се обръща и тримата членове на екипажа падат във водата. Един от тях се опитва и се качва на изправилата се лодка, но другите двама, които са съпрузи, остават във водата.
Веднага на помощ идват други лодки от регатата. Подаден е сигнал за тревога до цялата флотилия. Осигуряващият кораб в този момент е на опашката на флотилията, защото две от яхтите са имали проблеми с руля и са се нуждаели от помощ. 
От осигуряващата лодка са осъществили връзка по радиото с организаторите на регатата. Взето е решение от главния съдия и организаторите на състезанието за прекратяване на регатата.
Имало е и поредица от други инциденти на регатата, организирана от фондация „Кор Кароли“. Преди старта на регатата се случи зрелищен инцидент с две яхти пред пристанището във Варна.
Минута-две преди стартовия сигнал бе вдигнат флаг АР (отлагане) заради сложната ситуация, в която попаднаха екипажите на яхти „Баракуда“ и „Мистрал“. Спортният "Петерсон" се закачи за топенанта на „Баракуда“ и двете яхти дрейфаха пред стартовата линия. При повторния старт всичко бе наред и флотилията се отправи към знака пред Буна 103. Там допълнителни затруднения за състезаващите се екипажи бе невъзможността на катера да запази позицията си.
Първият етап на регата „Кор Кароли“ 2016 се провежда при силно време. Според данни на Ръководството на корабния трафик вятърът в момента е със скорост 7,3 м/с и пориви до над 13 м/с.