Пентагонът потвърждава за убит лидер на ИДИЛ

Пентъгонът потвърди новината за убит лидер на "Ислямска държава". Хафиз Хан, който бе главната фигура в теористичната мрежа на ИДИЛ на територията на Иран, Централна Азия, Пакистан и Афганистан, е бил убит в следствие на акция на американските и афганистанските спецслужби на 26 юли, но новината на ликвидирането му стана известна едва в ранните часове на днешния ден, като бе потвърдена от зам.-прессекретаря на америкнският Департамент по отбрана (военно министерство) Гордън Троубридж, предава ТАСС.

"Американските и афганистански специални части проведоха операщия срещу "Ислямска държва" в раките на месец - от 1 до 30 юли 2016 г. Хан бе ликвидиран в резултат на извършен от американските сили въздушен удар", заявява Троубридж.

Пентагонът подчертава, че Хан е бил съпричастен към "преките нападения срещу американски военнослужещи, както и такива на коалиционните сили". Организирал е терористични актове против мирното население в Афганистан, най-вече в провинция Нангахар. "Смъртта на Хан ще окаже вличние върху усилията на групировката да вербува новобранци и ще доведе до срив в операциите ѝ на територият на Афганистан и региона", заключва Пентагонът в изявлението си.