Аутопсията категорична: Ветроходката се е удавила

По случая се води разследване от прокуратурата

Не са открити травми и рани по тялото на 39-годишната Йоана Атанасова , съобщи за Радио „Фокус”, цитирайки д-р Галя Милева, началник на Отделението по съдебна медицина в МБАЛ - Бургас, след извършената аутопсия. Тя е категорична, че причината за смъртта на жената е удавяне. „Най-вероятно при падането във водата, е ударена от яхтата и е изпаднала в безсъзнание, в резултат на което се е удавила, защото тя е била добра плувкиня”, обясни д-р Милева.
Burgasutre.bg припомня, че прекратиха регатата "Кор Кароли". По време на първия етап Варна-Св.Влас при трагичен инцидент загина състезателката от Бургас Йоана Атанасова, 39 г. Инцидентът е станал в 12.10 ч. в района между Бяла и Иракли. По случая се води разследване от прокуратурата.
Яхтата „Скорпион“ се обръща и тримата членове на екипажа падат във водата. Един от тях се опитва и се качва на изправилата се лодка, но другите двама-съпрузи, остават във водата.
Веднага на помощ идват други лодки от регатата. Подаден е сигнал тревога до цялата флотилия. Осигуряващият кораб в този момент е на опашката на флотилията, защото две от яхтите са имали проблеми с руля и се нуждаели от помощ.
От осигуряващата лодка са осъществили връзка по радиото с организаторите на регатата. Взето е решение от главния съдия и
организаторите на състезанието за прекратяване на регатата. „Причина за падането от борда на яхтата е голяма вълна, която ги отнесла в морето“, обясниха организаторите.
Имало е и поредица от други инциденти на регатата, организирана от фондация „Кор Кароли“. Преди старта на регатата се случи зрелищен инцидент с две яхти пред пристанището във Варна.
Минута-две преди стартовия сигнал бе вдигнат флаг АР (отлагане) заради сложната ситуация, в която попаднаха екипажите на яхти „Баракуда“ и „Мистрал“. Спортният Петерсон се закачи за топенанта на „Баракуда“ и двете яхти дрейфахапред стартовата линия. При повторния старт всичко бе наред и флотилията се отправи към знака пред Буна 103. Там допълнителни затруднения за състезаващите се екипажи бе невъзможността на катера да запази позицията си.