Арестуваха младежи, планирали терористичен акт в Чехия

Искали да разпространят ебола и да отровят питейната вода

Органите на реда в Словения и Швеция са задържали заподозрени в опит за извършване на терористичен акт в Чехия, съобщава чешката полиция, цитирана от ТАСС. Терористите са заплашвали да отровят питейната вода със смъртоносни вещества и да разпространят вируса ебола, като са искали от чешкото правителство солидна сума пари, за да не осъществят намеренията си, информира Чешкото национално радио.

"Заподозрените са заплашвали, че ще разпространят вируса ебола в редица търговски центрове. - отбелязва още радиото. - Също така са имали намерение да отровят редица резервоари за питейна вода".

В Швеция е задържан студент от местен университет, който е имал достъп до отровни субстанции. Полицията разполага с видеозапис от камерите в химическата лаборатория на униерситета, на който се вижда как студентът изнася отрова от хранилището. Планът е бил неговият съучстик, намиращ се в Словения, да пренесе опасните вещества до територията на Чехия, където планът е щял да влезе в действие.

Разследването срещу двамата все още продължава, като въпреки събраните доказателства, все още няма достатъчно улики, за да бъде повдигнато обвинение.